След година на дигитални излъчвания от разстояние,  3 до 21 юли

...
След година на дигитални излъчвания от разстояние,  3 до 21 юли
Коментари Харесай

Световният театър се завръща на живо в София

След година на цифрови предавания от разстояние,  3 до 21 юли софийската театрална аудитория още веднъж има опцията да преживее среща онлайн с театрални и танцови спектакли от интернационалната сцена. В своето 15-о издание Световен спектакъл в София 2021 показва особено поканени продукции от Сърбия, Германия и Испания, както и филмирани постановки от Англия и Русия.

Началото на платформата тази година се слага с „ Тартюф ” на 3 юли, от 19:00 часа в Театър „ Българска войска ”. Постановката на Национален спектакъл Сомбор и Национален спектакъл – Нови Сад е последният театър на режисьоря Игор Вук Торбица - една от най-ярките фигури на актуалната балканска сцена, чийто житейски път прибързано прекъсва през 2020 година (роден е през 1987-а в Босна и Херцеговина). Неговата истинска авторска версия върху класическата комедия на Молиер му носи национални театрални награди и през 2019 година попада в селекцията на фестивала БИТЕФ, където печели и премията на публиката.

ДНК – Пространство за актуален танц и пърформанс в НДК, ще бъде хазаин на „ Зловещата котловина ” на 4 и 5 юли, театър на " Римини Протокол " (Щефан Кеги) В тази копродукция сред известната немска театрална компания и един от водещите театри в Германия – " Мюнхнер Камершпиле ", човекът-актьор е сменен от хуманоиден робот. Приел напълно физическите характерности и гласа на писателя Томас Мелле, той показва моноспектакъл, който води феновете до „ злокобната котловина “. Това разбиране, е въведено от японски професор по роботика при започване на 1970-те, отбелязва странния резултат, който андроидните роботи провокират заради приликата си с индивида. 

На 7 юли от 19.30 часа в Сатиричен спектакъл „ Алеко Константинов ” е началото на танцовото събитие в тазгодишната платформа Световен спектакъл в София. „ Фламенко: възобновление “ е продукция на Фламенко Балет Барселона, а Давид Гутиерес е приет за един от новаторите в света на фламенкото през днешния ден. Динамичният театър съчетава буйно испанско фламенко с джаз и актуален танц на фона на спираща дъха музика онлайн. 

Един от огромните акценти тази година е филмираният театър „ Сирано дьо Бержерак “ с присъединяване на Джеймс Макавой - на 6 юли и 13 юли в Дом на киното, част от програмата на NT Live. Осъвременената адаптация на пиесата на Едмон Ростан е дело на един от водещите английски драматурзи Мартин Кримп и става основа за динамичен театър, в който микрофоните, бийтбокс ритмите и рап поезията заменят мечовете в сцените с дуели и борби. Постановката с премия „ Оливие “ за най-хубава модерна акомодация и номинации за най-хубав артист (Джеймс Макавой) и за постановка (Джейми Лойд).

Написана в размирното за Русия начало на XX век, комедията с трагични нюанси „ Деца на слънцето “ от Максим Горки показва едно малко общество, което не съумява да усети протичащото се в действителността към него. За трети път платформата Световен спектакъл в София показва театър на един от най-интересните и приети из цяла Европа съветски режисьори през днешния ден – Тимофей Кулябин. Единствената прожекция е в Дом на киното на 20 юли.

На 21 юли още веднъж в Дом на киното е прожекцията на документалния филм „ Станиславски. Страст за живот “ на режисьорката Юлия Бобкова. Той изследва работния развой върху ролята, построен от съветския артист, сценичен режисьор и възпитател Константин Станиславски. Създадена при започване на XX век, неговата система за актьорска игра става извънредно авторитетна театрална методология, която се употребява по целия свят и до през днешния ден. Едни от най-ярките режисьори в актуалния съветски спектакъл – Кирил Серебренников, Юрий Бутусов, Марина Брусникина и Лев Додин, както и английските театрални създатели Деклан Донелан и Кейти Мичъл показват своето неизчерпаемо удивление от Станиславски.

Всички спектакли са с превод на български език, а билети се продават на касите и уебсайтовете на съответните подиуми. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР